Sportblessure: 6 stappen voor een spoedig herstel!
Veel fanatieke sporters krijgen vroeg of laat te maken met een sportblessure. Een blessure kan ontstaan door overbelasting van het lichaam of door het maken van een verkeerde beweging. Er zijn twee soorten blessures: chronische en acute blessures. Een chronische blessure komt langzaam opzetten en kan geleidelijk steeds meer klachten geven. Een acute blessure ontstaat plotseling door bijvoorbeeld een botsing, val of klap. In deze page focussen we ons op de behandeling van een acute blessure.
Een acute blessure kan funest zijn voor je training- en sportdoelen. Het is belangrijk dat je een blessure goed behandelt, zodat je de hersteltijd beperkt en voorkomt dat de blessure chronisch wordt. In deze page lees je meer over het ontstaan van sportblessures en geven we een stappenplan voor hoe je blessures kunt voorkomen en behandelen.
Wat te doen bij een acute blessure?
Behandel een acute blessure zo snel mogelijk, om de hersteltijd en schade te beperken. Volg de onderstaande zes stappen om een acute blessure goed te behandelen.
Stap 1: Stel vast of er sprake is van een breuk.
Wanneer er sprake is van een breuk, is het vaak niet mogelijk om te staan of leunen op het aangedane been. Als je een breuk vermoedt, neem dan contact op met een dokter.
Stap 2: Koel de pijnlijke plek
Bij verstuikingen, spierscheuringen, ontstekingen en zwellingen is het belangrijk om zo snel mogelijk te koelen om de zwelling tegen te gaan.
Wat ijsvorming betreft, zijn koude sprays duur en er is bezorgdheid over het risico op bevriezing en het verkoelende effect.
cold spray niet aanbevolen omdat het eigenlijk alleen maar troost biedt.
Dit is de beste aanbeveling voor ijsvorming.
Plastic zakken zijn dun en hebben een goede warmtegeleiding door ze alleen maar aan te raken.
En het is veilig. Het koelt goed, maar ik heb nog nooit bevriezing gehad.
Uit onderzoek blijkt dat gewoon ijs in principe 0°C is in omgevingen boven 0°C.
Het lijkt op 0°C te blijven tot het smelt, tenzij het zich in een omgeving onder nul bevindt of in een speciale omgeving zoals wind.
Als de temperatuur onder 0°C daalt, bestaat het risico op bevriezing. IJs en een kleine hoeveelheid water in een plastic zak is de beste manier om het lichaam aan de rand van de temperatuur te koelen zonder bevriezing.
Stap 3: Leg het aangedane lichaamsdeel omhoog
Het is aangeraden het geblesseerde lichaamsdeel omhoog te leggen om de bloedtoevoer te verminderen en vocht gemakkelijker weg te laten voeren. Wanneer er sprake is van een enkelblessure, is het belangrijk dat je enkel hoger ligt dan de knie. Bij een knieblessure moet de knie hoger liggen dan de heup.
Stap 4: Probeer te bewegen
Probeer het geblesseerde lichaamsdeel na het koelen te bewegen binnen de pijngrens. Wanneer je het aangedane lichaamsdeel voor langere tijd weinig beweegt, kan het stijf worden. Dit kan het lichaamsdeel juist pijnlijker maken en maakt het moeilijker om beweging weer op te bouwen. Beweeg het geblesseerde lichaamsdeel dus na het koelen telkens binnen je pijngrens, om het soepel te houden.
Stap 5: Heb geduld!
Als je geblesseerd bent, bijvoorbeeld voor een belangrijke wedstrijd, zorgen ongeduld en angst ervoor dat je je lichaam wilt bewegen.
Maar om volledig te herstellen van een blessure, is het belangrijk om te rusten.
Een goede rustperiode vermindert de schade aan je lichaam en versnelt het herstel.
Wees moedig en rust.
Zorg goed voor je lichaam.
Stap 6: Beweeg verantwoordelijk
Vind een goede balans tussen rust en verantwoordelijk bewegen. Manieren om verantwoordelijk te bewegen hangen af van het soort blessure. Werk aan spieren, conditie en herstel zonder de gewrichten te belasten. Bouw rustig het tempo en de intensiteit van de oefeningen op.
Voorkomen is beter dan genezen
Nu weet je wat je moet doen bij een acute blessure om gezond en voorspoedig te herstellen. Maar ook voor een sportblessure geld: voorkomen is beter dan genezen. Er zijn veel dingen die je zelf kunt ondernemen om zowel chronische en acute blessures te voorkomen, zoals: een gezond eetpatroon, genoeg lichaamsbeweging, Regelmatige massages, goede uitrusting (kleding, schoenen) en voldoende nachtrust. Een warming-up voordat je gaat sporten is ook erg belangrijk om de kans op blessures te minimaliseren. Door een warming-up bereid je je spieren voor op de inspanning. Je lichaamstemperatuur wordt verhoogd en je hart pompt harder, waardoor er meer zuurstof naar je spieren gaat. Hierdoor ben je minder kwetsbaar voor blessures en werkt je lichaam efficiënter.
Nu weet je wat je kan doen om sportblessures te voorkomen en behandelen. Blijf in het geval van een sportblessure constant naar je lichaam luisteren. Je lichaam zal je op ieder moment aangeven wat het nodig heeft. Neem rust en heb vertrouwen dat het goed komt. Zo ben jij in no time weer in topconditie!